pondelok, 16 mája, 2022
DomovTipy a trikyNajlepšie vianočné medovníky v bytovom dome

Najlepšie vianočné medovníky v bytovom dome

Mgr. Nina Sovič

Kapor, zemiakový šalát, kapustnica, rezne. S Vianocami sa spája niekoľko tradičných jedál. My sme však pre Vás pripravili pradávny recept od prababky Rúži na prípravu najlepších medovníkov.

Čo budete potrebovať?

  • 75 dkg polohrubej múky,
  • 56 dkg nerafinovaného cukru (hnedý cukor),
  • 4 veľké vajcia,
  • 10 dkg medu,
  • kôru z 1 citróna a z 1 pomaranča,
  • 1 kávovú lyžicu škorice,
  • 1 kávovú lyžicu sódy bikarbóny,
  • 6 klinčekov a 6 ks bieleho korenia rozdrviť v mažiari.

Všetko máte, pýtate sa, čo ďalej?

Cukor dobre vymiešame s vajcami (asi 20 minút), potom pridáme rozpustený med, tlčenú škoricu, korenie a klinčeky, postrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, sódu bikarbónu a múku.

Cesto premiesime rukou, pretože varechou sa nedá miešať. Potom ho prikryjeme a odložíme do druhého dňa v chlade.

Stuhnuté cesto dáme na pomúčenú dosku, dobre ho premiesime, rozvaľkáme asi na 1 cm a formičkou vykrajujeme medovníčky, ktoré poukladáme na pomastený plech. Potrieme rozmiešaným vajcom a upečieme.

Po upečení natrieme glazúrou, ktorú vyrobíme z 2 bielkov s cukrom a citrónovou šťavou. Tieto ingrediencie rozšľaháme a natrieme na medovníky. Dozdobíme orechom alebo, ako hovorila prababka Rúža, kandizovanó ovocí.

SÚVISIACE ČLÁNKY

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Prosím zadajte váš komentár
Prosím zadajte vaše meno

Šéfredaktor odporúča